Od dawna chcieliśmy otworzyć coś swojego, na co będziemy pracowali samodzielnie i co więcej, będziemy wiedzieli, że pracujemy tylko i wyłącznie na swój sukces? Jeśli tak właśnie jest, to powinniśmy wiedzieć, co należy zrobić, aby to wszystko działało legalnie i co więcej, żebyśmy mogli zwiększyć swoją szansę na sukces. Tak naprawdę nie ma znaczenia czy chcemy otworzyć nasz sklep spożywczy na wsi czy w mieście, ponieważ wszystko będzie przebiegało dokładnie tak samo.

Od czego zacząć?

Zanim zaczniemy wprowadzać w ruch formalności, powinniśmy najpierw poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z rynkiem i sprawdzenie czy faktycznie mamy szansę odnieść w tym zakresie sukces. To oznacza, że musimy sprawdzić czy w danej wsi jest miejsce na sklep spożywczy, czy czasami ktoś inny nie oferuje podobnego asortymentu. Dodatkowo warto się dokładnie zastanowić co miałoby być w naszym sklepie. Czy tylko artykuły spożywcze, czy także chemia, zabawki i prasa.

Warto wcześniej także rozejrzeć się za najbardziej dogodną lokalizacją i pomieszczeniem, w którym chcielibyśmy prowadzić nasz lokal. Przemyśleć musimy również to, jakie koszty będą się wiązały z naszą inwestycją i w jaki sposób ją zareklamować, aby zachęcić ludzi do odwiedzania naszego sklepu. Jeśli dobrze przeprowadziliśmy takie rozpoznanie i jesteśmy pewni, że chcemy to zrobić, to musimy przejść do kwestii formalnych, związanych z założeniem firmy.

Niezbędne formalności

Jeśli chodzi o uruchomienie własnego sklepu spożywczego na wsi, to na początek powinniśmy założyć własną działalność gospodarczą. Wybrać formę opodatkowania i zgłosić wszystko do urzędu gminy. Dodatkowo należy też złożyć odpowiednie wnioski w Urzędzie Skarbowym, jak i w ZUS.

Całość nie powinna nam sprawić zbyt dużych problemów i zająć zbyt wiele czasu. Następnie powinniśmy zająć się zdobyciem lokalu, który najbardziej nam odpowiada i jego przystosowaniem do naszych potrzeb. Musimy tutaj również pamiętać, że prowadząc sklep spożywczy, musimy o tym poinformować sanepid, tak aby mogli wszystko sprawdzić i zaakceptować naszą działalność. Prowadząc sklep spożywczy na wsi, musimy tak go wyposażyć, aby spełniał oczekiwania przyszłych klientów i posiadał to wszystko, co jest im niezbędne. Dodatkowo powinniśmy zadbać o to, aby był tak ulokowany, żeby każdy miał do niego blisko i żeby ludzie faktycznie chcieli do nas przychodzić. Zdecydowanie więcej ludzi będziemy mieli prowadząc sklep w centrum wsi, niż gdzieś na uboczu.